Ce pierzi dacă nu depui la timp întâmpinarea

Întâmpinarea este actul de procedură prin care pârâtul răspunde în scris pretențiilor reclamantului și se apără prezentând faptele, excepțiile, apărările și dovezile. Este o ocazie de a lăsa o primă impresie favorabilă judecătorului. În mod sigur nu doriți să fie o lucrare neinteligibilă sau plictisitoare, ci una convingătoare și interesantă.

Întâmpinarea este obligatorie pentru a asigura respectarea principiului egalității armelor și se comunică reclamantului.

Excepții de la obligativitatea întâmpinării

Din motive de urgență, în urmatoarele cazuri întâmpinarea nu este obligatorie:

  • în cazul ordonanței președințiale (art. 999 C.proc.civ.),
  • în procedura de evacuare (art 1042 C.proc.civ.),
  • în situația cererilor de asigurare a probelor (art. 360 C.proc.civ.),
  • în cazul incidentelor procedurale (art. 122 din Legea nr. 76/2021 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă).

Excepții de la comunicarea întâmpinării

Tot pentru scurtarea duratei procesului există excepții și de la regula comunicării întâmpinării. Nu se comunică, ci reclamatul o consultă în dosar:

  • întâmpinarea la cererea adițională (art. 204 alin (1) C.proc.civ.) și
  • întâmpinarea la ordonanța de plată (art 1019 alin (4) C.proc.civ.).

Lipsa întâmpinării nu poate fi echivalată cu o recunoaștere a pretențiilor reclamantului decât la ordonanța de plată unde este stipulat expres în art. 1019 alin (3) C.proc.civ.: „(3) În citaţie se va preciza că debitorul este obligat să depună întâmpinare cu cel puţin 3 zile înaintea termenului de judecată, făcându-se menţiune că, în cazul nedepunerii întâmpinării, instanţa, faţă de împrejurările cauzei, poate considera aceasta ca o recunoaştere a pretenţiilor creditorului.”

Nedepunerea întâmpinării în termenul prevăzut de lege atrage decăderea pârâtului din „dreptul de a mai propune probe și de a invoca excepții în afara celor de ordine publică, dacă legea nu prevede altfel” (art. 208 alin (2) C.proc.civ). În cele trei cazuri în care întâmpinarea nu este obligatorie, decăderea survine dacă nu au fost invocate la primul termen.

Excepții care pot fi invocate restrictiv

Excepțiile pe care nu le mai poate invoca pârâtul care nu a depus întâmpinare sunt următoarele:

  1. excepția de necompetență teritorială relativă (fără cazul competenței teritoriale exclusive care este de ordine publică) art 130 alin (3) C.proc.civ.
  2. excepția de necompetentă functionala relativă (competenta secției specializate sau completului specializat). Competența funcțională este absolută în cazul litigiilor de insolvență, litigiilor de muncă și asigurări sociale.
  3. excepția nulității relative pentru neregularitățile săvârșite până la începerea judecății – art. 178 alin (3) C.proc.civ.
  4. excepția decăderii când a fost încălcat un termen reglementat printr-o normă dispozitivă (spre exemplu dacă nu s-a invocat prin întâmpinare sau din dosar nu reiese că recursul a fost depus peste termen, el se va socoti depus în termen – art. 485 alin (2) C.proc.civ.)
  5. excepția neîndeplinirii procedurii prealabile (art. 193 alin. (2) C.proc.civ) mai puțin în cazul procedurii prealabile în cazul dezbaterilor succesorale când excepția poate fi invocată și de instanță, din oficiu
  6. excepția prescripției dreptului la acțiune în Noul Cod Civil poate fi invocată prin întâmpinare sau până la primul termen de judecată (art. 2513 C.civ.)

Alte decăderi

În termenul acordat pentru întâmpinare sau până la primul termen când întâmpinarea nu este obligatorie trebuiau depuse și:

  • cererea reconvențională (art 209 alin (4) C.proc.civ.)
  • cererea de introducere forțată a terțului în proces
  • cererea de chemare în judecată a altei persoane (art. 68 alin (3) C.proc.civ.)
  • cererea de chemare în garanție (art. 73 C.proc.civ.)
  • cererea de arătare a titularului dreptului (art. 76 C.proc.civ.)
  • dovada mandatului comun al pârâților, altfel numindu-se de către instanță un curator special (art. 202 alin (3) C.proc.civ.)
  • apelul provocat și apelul incident în cazul întâmpinării la apel

Chiar dacă nu depune întâmpinare, pârâtul încă are drept la apărare conform art. 263 C. proc. civ. și va putea să se apere discutând în fapt și în drept susținerile și dovezile părții contrare. Excepțiile recalificate ca apărări de fond vor fi luate în calcul.

Cu privire la decăderea din dreptul de a propune probe, există 5 cazuri în care se vor putea cere și încuviința noi dovezi (art 254 alin. (2) C. proc. civ.: „1.necesitatea probei rezultă din modificarea cererii; 2.nevoia administrării probei reiese din cercetarea judecătorească şi partea nu o putea prevedea; 3.partea învederează instanţei că, din motive temeinic justificate, nu a putut propune în termen probele cerute; 4.administrarea probei nu duce la amânarea judecăţii; 5.există acordul expres al tuturor părţilor.”

Intâmpinarea se depune in 25 de zile de la comunicarea cererii de chemare in judecată, termenul putând fi ajustat de judecător în cazuri urgente sau extins dacă pârâtul domiciliază în străinătate. Există și alte termene speciale:

  • Întâmpinarea la cererea modificată de chemare în judecată se depune cu cel puțin 10 zile înaintea termenului fixat urmând a fi cercetată de reclamant la dosarul cauzei (art. 204 alin (1) C.proc.civ.)
  • Întâmpinarea la revizuire sau contestație în anulare se depune cu cel puțin 5 zile înainte de termenul de judecată, iar revizuentul/contestatorul o găsește la dosar. (art 508 și 513 C.proc.civ.)
  • La ordonanta de plata întâmpinarea se depune cu cel putin 3 zile inaintea termenului de judecată
  • La apel, întâmpinarea se depune în termen de cel mult 15 zile de la data comunicării, iar la recurs în cel mult 30 de zile de la data comunicării (art. 4711 alin (3) și art. 490 alin (2) C.proc.civ.)