Grile explicate despre moșteniri

1. În materia dreptului de opțiune succesorală: a. acesta poate fi exercitat de legatarul universal sub condiția suspensivă a inexistenței datoriilor efectuate de defunct în timpul vieții; b. termenul de un an pentru exercitarea opțiunii succesorale poate fi redus de instanța judecătorească pentru motive temeinice, pe calea ordonanței președințiale, pentru un succesibil, la cererea unui creditor al defunctului; c. dreptul la acțiunea în anularea acceptării sau renunțării se prescrie în termen de 6 luni, calculat în caz de violență de la încetarea acesteia.

(Întrebare dată la admiterea INM 2019, întrebarea 13 din grila 1)

Raspuns: bc

Explicații:

a – Dreptul de opțiune succesorală poate fi exercitat de legatar doar necondiționat conform art 1101 C.civ. Sub sancțiunea nulității absolute, opțiunea succesorală este indivizibilă și nu poate fi afectată de nicio modalitate. Cel care acceptă moștenirea acceptă și activele și pasivele, nu doar bunurile.

b – Conform art 1113, creditorul, fiind o persoană interesată, poate cere reducerea termenului cu aplicarea producerii prevăzute de lege pentru ordonanța președințială: Art. 1113 (1) Pentru motive temeinice, la cererea oricărei persoane interesate, un succesibil poate fi obligat, cu aplicarea procedurii prevăzute de lege pentru ordonanța președințială, să își exercite dreptul de opțiune succesorală înăuntrul unui termen stabilit de instanța judecătorească, mai scurt decât cel prevăzut la art. 1.103. (2) Succesibilul care nu optează în termenul stabilit de instanța judecătorească este considerat că a renunțat la moștenire.

c - 1124 Dreptul la acțiunea în anularea acceptării sau renunțării se prescrie în termen de 6 luni, calculat în caz de violență de la încetarea acesteia, iar în celelalte cazuri din momentul în care titularul dreptului la acțiune a cunoscut cauza de nulitate relativă.

2. Renunțarea la moștenire: a. nu poate fi decât expresă b. poate fi revocată de creditorii succesibilului renunțător, dacă renunțarea a fost făcută în frauda acestora, în termen de 6 luni de la data la care au cunoscut renunțarea c. se înscrie pe cheltuiala renunțătorului în registrul național notarial ținut în format electronic potrivit legii

(Întrebare dată la admiterea pentru Notari stagiari 2020, întrebarea 8)

Răspuns: ac Explicații: a – Renunțarea la moștenire este doar expresa si nu poate fi tacită, așa cum este acceptarea. Cele două situații de la art. 1113 și 1112 Cod Civil în care succesibilul nu și-a exercitat dreptul de opțiune succesorală în termenul mai scurt dat de instanță sau în termenul de 1 an fiind citat în procedura succesorală reglementează doar o prezumție de renunțare care aduce decăderea. Decăderea, deși are efecte similare, nu e renunțare. b – termenul este de 3 luni 1122 (1) Creditorii succesibilului care a renunțat la moștenire în frauda lor pot cere instanței revocarea renunțării în ceea ce îi privește, însă numai în termen de 3 luni de la data la care au cunoscut renunțarea. c - Art. 1120 (3) Pentru informarea terților, declarația de renunțare se va înscrie, pe cheltuiala renunțătorului, în registrul notarial, ținut în format electronic, potrivit legii.