Întrebări și răspunsuri despre moșteniri

Ai întrebări despre moșteniri? Descrie-ne situația complet la adresa de e-mail de la contact, atașează actele relevante și îți vom transmite o opinie juridică cu răspunsuri la toate întrebările tale.

1. Cum se procedează în cazul în care potențialul moștenitor are creditori care îl execută silit? Pot creditorii defunctului să își satisfacă creanța din averea potențialului moștenitor?

Succesibilul are posibilitatea de a opta între acceptarea moștenirii și renunțarea la moștenire. În același timp, creditorii lor pot remedia renunțarea sau pasivitatea succesibilului fie pe calea acțiunii oblice (art 1107 C.civ.), fie pe calea acțiunii revocatorii (art 1122 C.civ.).

Dacă pasivul moștenirii este mai mare decât activul, moștenitorul poate renunța la moștenire. Acțiunea oblică și acțiunea revocatorie nu pot fi promovate de creditorii succesiunii, legatarii sau moștenitorii legali.

2. Este legal ca defunctul să lase prin testament averea unei persoane juridice sau statului?

Legatarii pot fi și persoane juridice, inclusiv statul sau unitățile administrativ-teritoriale.

3. Care este moștenirea unui moștenitor legal căruia i s-a lăsat prin testament o parte mai mică decât cea pe care ar fi moștenit-o legal?

Dacă un moștenitor legal este și legatar, atunci potrivit art. 1102 C.civ., el își va putea exercita opțiunea în oricare din aceste calități. Totuși moștenitorul cu dublă vocație nu poate renunța la legatul a cărui valoare este mai mică decât cota sa legală și accepta doar moștenirea legală de valoare mai mare pentru că testamentul care restrânge dreptul lui de a moșteni are semnificația unei exheredări parțiale. Dacă valoarea legatului este mai mică decât rezerva succesorală, legatarul poate renunța la moștenirea testamentară și accepta moștenirea legală având valoarea dată de rezerva succesorală.

**4. Care sunt caracteristicile actului de opțiune ? Poate fi revocat? Poate fi obligată să accepte moștenirea ruda care nu dorește? **

Actul de opțiune succesorală este: unilateral, voluntar (cu excepții), declarativ, irevocabil (excepție: renunțarea poate fi revocată dacă moștenirea nu a fost deja acceptată de alți moștenitori conform art. 1123 C.civ.), indivizibil (există derogări), act de dispoziție, act nesusceptibil a fi afectat de modalități și act care poate fi încheiat prin reprezentare (iar în cazul reprezentării legale poate fi supus autorizării instanței de tutelă).

Actul de opțiune nu mai e voluntar în trei situații:

  • în situația creditorilor care introduc acțiunea oblică sau acțiunea pauliană, renunțarea succesibilului poate fi invalidată de instanță
  • succesibilul care cu rea-credință a sustras ori a ascuns bunuri din patrimoniul succesoral, ori o donație, este considerat că a acceptat moștenirea, chiar dacă anterior renunțase la ea (art 1119 Acceptarea forțată C.civ.)
  • în condițiile art. 1113 C.civ., succesibilul care nu optează în termenul dat de instanță este considerat renunțător

5. Se poate anula actul de opțiune succesorală?

Anularea actului de opțiune succesorală:

  • se poate face pentru nerespectarea condițiilor de fond (ex. capacitate) și formă (autentică în caz de renunțare, autentică sau sub formă de înscris cu dată certă în caz de acceptare), pentru vicii de consimțământ
  • pentru nerespectarea regulilor din materia capacității se poate face în interval de 6 luni de la data la care titularul a cunoscut cauza anulării (ar 1124 C.civ)
  • nu este posibilă pentru eroarea asupra emolumentului patrimoniului succesoral
  • în caz de dol, deoarece ne aflăm în situația unui act unilateral, nu mai are aplicabilitate cerința ca cealaltă parte să cunoască dolul la încheierea contractului (art 1215 alin (1) C.civ)
  • trebuie cerută într-un interval de 6 luni de la încetarea violenței sau de la momentul în care titularul a cunoscut cauza anulării (1124 C.civ)

6. Ce se întâmplă dacă moștenitorul nu a acceptat moștenirea în termen de un an?

Răspunsul e diferit în funcție de circumstanțele situației.

Dreptul de opțiune succesorală se exercită în termen de un an de la data deschiderii succesiunii. (art 1103 alin (1) C.civ.), acesta fiind un termen de decădere. Nu are relevanță dacă succesibilul cunoștea sau nu, data morții, componența masei succesorale, dar are relevanță dacă succesibilul s-a născut după data deschiderii moștenirii, a cunoscut legatul mai târziu sau legătura de rudenie (acestea sunt excepții de la data de la care curge termenul – art 1103 alin (2) C.civ.) sau dacă succesibilul era lipsit de capacitate de exercițiu și nu avea reprezentant legal (termenul fiind suspendat conform art. 2532 C.civ.)

In cazul in care termenul de un an a fost depășit se poate cere repunerea în termen în 30 de zile de la data cunoașterii încetării motivelor care au justificat depășirea lui. Motive temeinice care justifică repunerea în termen sunt, de exemplu:

  • ascunderea cu rea-credință a morții defunctului de către ceilalți moștenitori
  • succesibilul era grav bolnav sau se afla în penitenciar

Acceptarea moștenirii are și o formă tacită când succesibilul face, în termenul de opțiune succesorală, un act de dispoziție sau administrare din care se poate deduce intenția de a accepta moștenirea, cum ar fi:

  • înstrăinează drepturile sale asupra moștenirii deschise
  • renunță în favoarea unui moștenitor determinat (art 1110 alin (1) lit b) C.civ.), această faptă fiind echivalentul acceptării moștenirii și retransmiterii către acel moștenitor
  • renunță la moștenire cu titlu oneros chiar în favoarea tuturor comoștenitorilor sau moștenitorilor subsecvenți (art 1110 alin (1) lit c) C.civ.)
  • deschide o acțiune în justiție: în declararea nedemnității succesorale, de partaj succesoral, de reducțiune a liberalităților excesive, de raport al donațiilor, în anularea testamentului etc. (chiar dacă acțiunea e anulată sau respinsă)

Nu au valoare de acceptare tacită acte precum:

  • înstrăinarea unui bun din masa succesorală cu convingerea că este proprietatea succesibilului, nu a defunctului
  • preluarea unor bunuri de mică valoare
  • mutarea temporară în imobil cu scopul de a-l păstra în bune condiții (dacă se mută permanent este acceptare)
  • plata cheltuielilor de înmormântare, a îngrijirii defunctului înainte de a muri, a unor cheltuieli urgente sau a unor cheltuieli pentru datorii de mică însemnătate din respect pentru memoria defunctului

Se prezumă că a renunțat la moștenire:

  • succesibilul care nu și-a exercitat dreptul de opțiune succesorală în interval de un an și nu se înfățișează la procedura succesorală notarială
  • succesibilul care nu optează în termenul mai scurt de 1 an dat de instanță în condițiile art 1103 C.civ.