Cum se scrie o întâmpinare

În art. 205 alin (2) sunt enumerate informațiile pe care trebuie să le conțină o întâmpinare la cererea de chemare în judecată:

„(2)Întâmpinarea va cuprinde: a)numele şi prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reşedinţa pârâtului ori, pentru persoanele juridice, denumirea şi sediul, precum şi, după caz, codul unic de înregistrare sau codul de identificare fiscală, numărul de înmatriculare în registrul comerţului ori de înscriere în registrul persoanelor juridice şi contul bancar, dacă reclamantul nu le-a menţionat în cererea de chemare în judecată. Dispoziţiile art. 148 alin. (1) teza a II-a sunt aplicabile în mod corespunzător. Dacă pârâtul locuieşte în străinătate, va arăta şi domiciliul ales în România, unde urmează să i se facă toate comunicările privind procesul; b)excepţiile procesuale pe care pârâtul le invocă faţă de cererea reclamantului; c)răspunsul la toate pretenţiile şi motivele de fapt şi de drept ale cererii; d)dovezile cu care se apără împotriva fiecărui capăt din cerere, dispoziţiile art. 194 lit. e) fiind aplicabile în mod corespunzător; e)semnătura.”

Model de întâmpinare: Instanța:
Nr. dosar: Termen: (util de menționat)

Domnule președinte,

Subsemnatul …. (datele de identificare) … în calitate de pârât

depun prezenta

                ÎNTÂMPINARE 

la cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul …. (cererea reconvențională, cererea de intervenție, alte tipuri de cerere)

Prin care vă solicit:

  1. respingerea cererii de chemare în judecată/ admiterea în parte /în tot
  2. obligarea reclamantului la plata cheltuielilor de judecată

I. În fapt, … (urmează un istoric detaliat al faptelor relevante în cauza care completează, explică, contestă, schimbă perspectiva asupra faptelor relatate de reclamant)

II. a. Excepțiile pe care le invocăm sunt următoarele: (din lista de excepții de procedură: neregularități privitoare la compunerea și constituirea instanței, excepția de necompetență, insuficienta timbrare, lipsa dovezii calității de reprezentant, litispendența, conexitatea, perimarea, excepțiile de nulitate a actelor de procedură și altele, iar ca excepții de fond: prematuritatea, lipsa capacității procesuale, lipsa calității procesuale active sau pasive, lipsa de interes, excepția prescripției dreptului la acțiune, excepția autorității de lucru judecat, excepția inadmisibilității, nerespectarea regulilor cu privire coparticiparea procesuală obligatorie etc. Pentru fiecare excepție se demonstrează incidența ei)

b. Apărările noastre sunt: (se răspunde argumentat la fiecare din susținerile reclamantului și se pot aduce și argumente suplimentare bazate pe fapte noi precum excepția de neexecutare, nulitatea contractului, excepția de nelegalitate, executarea obligatiei, darea în plată, novația etc. )

În drept, îmi întemeiez cererea pe dispozițiile art. …. (articolele au fost citate în cadrul demonstrațiilor juridice de mai sus împreună cu jurisprudența, aici sunt doar enumerate)

În probațiune: (se enumeră înscrisuri, interogatoriul reclamantului, martori, expertiză )

Depun întâmpinarea și actele în …. exemplare, unul pentru instanță și … pentru reclamant.

Data Semnătura

Întâmpinarea este însoțită de copii certificate de pârât pentru conformitate, iar în cazul în care actele sunt redactate într-o limbă străină, copia certificată e însoțită de traducerea legalizată efectuată de un traducător autorizat. Numărul de exemplare este numărul părților opuse dacă nu au același reprezentant plus un exemplar pentru instanță. Mai mulți pârâți pot formula o întâmpinare comună.

Impreună cu întâmpinarea se poate depune și cerere reconvențională conținută în același document, precum și cereri de introducere forțată a terțului în proces, de chemare în judecată a altei persoane, de chemare în garanție, de arătare a titularului dreptului. Se pot solicita și măsuri asigurătorii (dacă există cerere reconvențională), măsuri pentru asigurarea dovezilor ori pentru constatarea unei situații de fapt, iar pentru înscrisurile depuse de reclamant se poate declara că scrierea sau semnătură pârâtului este falsificată. În acest caz de înscriere în fals, conform prevederilor art. 304 alin (3), judecătorul poate ordona prezentarea părților chiar înainte de primul termen de judecată.